Egészség és biztonság

A rebaudioside-A a legkevésbé kesernyés az összes stevia glikozid közül. Ahhoz, hogy ez az anyag a kereskedelmi forgalomban is megjelenhessen a szárított stevia növényeket egy vizes eljárásnak vetik alá, hogy kivonják belőle a hatóanyagot. Ez a nyers kivonat mintegy 50%-ban tartalmazza a rebaudioside-A-t. E folyamatot kristályosodási technikák követik, melyet etanolt vagy metanolt használnak oldószerként, hogy kiválasszák a tiszta rebaudioside-A-t

A kanadai Nemzeti Kutatási Tanács egy olyan folyamatot szabadalmaztatott, melyek segítségével 0-25 Celsius-fokon ki lehet vonni a steviából a hatóanyagot, majd a tisztítást egy nano szűrő segítségével el lehet végezni. Ezelőtt egy mikro szűrés alkalmaznak, hogy tisztábbá tegyék a kivonatot, ezt követi az ultrafiltrációs nanoszűrés. Tehát a folyamat során egy teljesen tiszta kivonatot kapunk.

stevia-biztonsag-egeszseg

Egy 1985-ös tanulmány arról számol be, hogy a steviol a stevioside és a rebaudioside egyik lebomlási terméke egy mutagén a PCB keverékkel előkezelt patkányok májában. Ez az állítás azonban erősen kritizált, hiszen ily módon még a desztillált víz is mutagénnek tűnhet. Az elkövetkező évek biológiai, sejtkultúrát vizsgáló és állatkísérletei tanúsága szerint a stevia kivonata nem toxikusak és nem is rendelkeznek káros hatásokkal. Némely kísérlet arra az eredményre jutott ugyan, hogy a stevia összetevői gyengén mutagének, a tanulmányok nagy része mégis kimondja, hogy a steviának semmilyen káros mellékhatása nincsen. Egy 2008-as felülvizsgálat, mely 1416 tanulmányt vizsgált át nem mutatott ki semmiféle genotoxikus hatást: 1115 vizsgálat már eleve megállapította a stevia biztonságosságát. Nincs bizonyíték arra, hogy a stevia rákkeltő lenne vagy születési rendellenességeket okozna. Azonban azt a tanulmányok kimutatták, hogy igen jó hatással van a cukorbetegségre, hiszen revitalizálja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit és javítja az inzulinra való érzékenységet és elősegíti a további inzulintermelést vagyis segíthet visszafordítani a cukorbetegséget. Az étkezések előtt elfogyasztott stevia jelentősen csökkentette a posztprandiális inzulinszintet, jobban, mint az aszpartám vagy a szacharin. Egy 2011-es felülvizsgálat is arra jutott, hogy a stevia nagyon előnyös a diabétesz betegeknél. De a kutatások arra is rámutatta, hogy a stevia csökkenti a magas vérnyomást is. 

2006-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapos értékelést végzett és megállapította: "A rebaudioside és a stevioside és nem genotoxikus in vitro és in vivo, és a genotoxicitás és az steviol néhány oxidatív származéka in vitro és in vivo nem expresszálódik".

Az amerikai FDA úgy véli, "A Rebiana (rebaudioside A) az általában biztonságosnak tűnik (GRAS)".

Az élelmiszeripar is felhasználja a steviából kivont anyagok a steviol glycoside-t, mely stevioside-ot és rebaudioside-A-t tartalmaznak jórészt, de találunk benne rebaudioside C-t, dulcoside A-t, rubusoside-t, steviolbioside-t és rebaudioside B-t. Az élelmiszeripar szárított gyümölcsökben, tejtermékeknél, desszertekben, édességekben, gyümölcsöknél, kompótoknál, savanyúságoknál és diétás termékekben használja fel ezt az anyagot. Mindemellett a Stevia kivonatok nem alkalmasak bizonyos édességek (mint pl. a tejkaramella) illetve cukormáz elkészítéséhez, mivel a kivonatokban nincsen "duzzasztó anyag”, ami tömeget adna ezeknek.

De hogyan használjam a steviát otthon?

  • a kivonatot mindig tartsuk száraz, napfénytől védett helyen, így akár 20 évig is megőrzi minőségét.
  • csak nagyon keveset használjunk belőle, hiszen sokkal édesebb, mint a cukor.
  • a Reb A termék olyan termékekbe a legjobb, melynek pH értéke 3 és 8 között van, túladagolás esetén nem hagy keserű utóízt maga mögött, viszont a tiszta steviol glykoside enyhén kesernyés, ha túl sokat használunk belőle.
  • A Stevia nem karamellizálódik és nem „hozza fel” a tésztákat, ezért ki kell tapasztalni a használatát.
  • A Stevia kivonatok felhasználhatóak üdítőitalok, turmixok, sütemények, torták, saláták, édes levesek, bevonók és öntetek, lekvárok, savanyúságok és számos más étel, ital készítéséhez.
Stevia termékek

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Stevia tabletta150 db

Vitaking Stevia tabletta 150 db

A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.

Ár: 1390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!