A stevia rebaudiana bertoni

Az amerikai indiánok által csak ka’a he’e-nek nevezett növény, mely a napraforgók családjába tartozik évszázadok óta bizonyítja jótékony hatásait. A növény nevét, a Bertonit Moises Santiago Bertoni spanyol botanikusról kapta, aki 1899-ben először írta le a növény tulajdonságait.

Ezt a fajt a dél-amerikai bennszülöttek már több, mint egy évezrede használják édesítésre és sebgyógyításra, de a latin-amerikai országokban már ipari méretű forgalmazása is igen régen jelen van. Az egészségtudatos Japánok pedig már lassan fél évszázada használják e gyógynövényt az édesítés egyik alternatívájaként. Itt már igen széles körű a felhasználása, ugyanis az élelmiszergyártásban is feltűnik mint adalékanyag (például a Coca-Colájuk is tartalmazza), de divatos asztali édesítőszerként is a különböző teaházakban és az otthonokban is. Japán jelenleg az első helyen áll stevia fogyasztásban, de a stevia szintén népszerű Koreában, Tajvanban, Kínában és Thaiföldön is.

stevia

A stevia a szacharinnal, a ciklamátokkal és az aszpartámmal szemben nem jelent konkurenciát, hiszen könnyen legyőzte e szintetikus és bizonyítottan rákkeltő anyagokat. sokéig korlátozták ugyan használatát a fejlett országokban, de mint utóbb kiderült ez valószínűleg a cukor-lobby miatt volt, hiszen használata teljesen biztonságos, nem okoz semmiféle mellékhatást. A WHA és a FAO kísérleteinek pozitív eredményei hozták meg a változást: egyre több országban engedélyezték a stevia használatát. 2010. áprilisában az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) tudományos bizottsága engedélyezésre ajánlotta a min. 95 % tisztaságú stevia kivonatok (steviol glycosides) forgalmazását és élelmiszer adalékagyankénti felhasználását, és meghozta ajánlását a napi fogyasztható mennyiségre.

2011. július elején a végleges engedélyezés útján újabb fontos lépés történt. Az SCoFCAH (Európai Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Bizottság, a magyar ÁNTSZ-nek megfelelő EU szervezet) szintén támogatta az Európai Bizottság felé a stevia kivonatok végleges engedélyezését.

A kutatások a növény következő gyógyhatásairól számolnak be: csökkenti a magas vérnyomást, a kóros elhízást, a vércukorszintet, megelőzi és kezeli az osteoporosist. antibiotikus, így megelőzhető vele a fogszuvasodás és az ínybetegségek is.

Stevia termékek

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Stevia tabletta150 db

Vitaking Stevia tabletta 150 db

A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.

Ár: 1390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!